Ook gemerkt dat de drukte op de fietspaden is toegenomen? Het zonnige weer en de extra tijd die vrijkwam, deden de Vlaming massaal naar de fiets grijpen. Ook meer en meer bedrijven streven naar zoveel mogelijk werknemers op de fiets. Cash for car, mobiliteitsbudget, de bedrijfsfiets, … Mobiliteit wordt steeds vaker een troef die je als werkgever kan uitspelen. Wat is fietsleasing nu precies? En wat zijn de voordelen voor jou als werkgever? Ready? Set. Go!
Bij het leasen van een fiets in België, komen de werkgever en zijn werknemer meestal overeen dat een fiets ter beschikking wordt gesteld in ruil voor inhouding op het salaris. Je kan de fiets ter beschikking stellen als extraatje bovenop de normale verloning, je kan je werknemers ervoor laten kiezen om een deel van het loon in te ruilen of je kan de fiets financieren door het inruilen van variabel loon.
Eerst en vooral is de fiets 100% fiscaal aftrekbaar. Als werkgever hoef je hierop dus geen belastingen te betalen.
Naast het aanbieden van een fiets, mag je je werknemer ook een fietsvergoeding toekennen, op voorwaarde dat die via een verklaring op eer aangeeft dat de woon-werkverplaatsing met de fiets gebeurt. Zolang de fietsvergoeding onder de € 0,24 per woon-werkkilometer blijft, dan mag je die kosten ook voor de volle 100% aftrekken waardoor de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting dalen. Ga je boven dit bedrag, dan betaalt je werknemer belastingen, zijn het voor je bedrijf geen aftrekbare bedrijfskosten meer en moet je er dus sociale bijdragen voor ophoesten. Je bent echter niet verplicht om een fietsvergoeding toe te kennen, tenzij een sector-CAO anders voorschrijft.
Fietsleasing bestaat niet alleen uit de huur van de fiets, maar ook alles wat bij de fietservaring komt kijken. Gelukkig kun je ook alle onderhoudskosten aftrekken (voor 100%). Hetzelfde geldt voor bijbehorende uitgaven zoals de aankoop van helmen, hangsloten, fluohesjes, leasingkosten, de plaatsing van een fietsenstalling en zelfs sanitaire voorzieningen.
VAA of Voordeel Alle Aard betaal je als zaakvoerder of werknemer als je een bedrijfswagen hebt, omdat je die ook privé gebruikt. Bij een fiets daarentegen, die je als werkgever voor het woon-werkverkeer van jezelf of je medewerkers least, betaal je sinds 2017 geen VAA meer.
Het is bewezen dat mensen die met de fiets naar het werk gaan minder stress hebben, want file- en parkeerproblemen worden verleden tijd, en zo houden ze er fysiek en mentaal een betere gezondheid op na. Gevolg: minder ziekteverzuim en gelukkiger personeel.
Je imago bepaalt voor een groot deel hoe aantrekkelijk je bent als werkgever. Bedrijven met een sterke employer brand hebben niet alleen meer instroom van kwalitatieve kandidaten, het voorkomt ook dat je huidige werknemers weggaan. Werkgevers die bovendien effectief doen wat ze zeggen, creëren meer engagement en betrokkenheid. Ondernemingen kunnen zich dus profileren als een aantrekkelijke werkgever door een duurzame oplossing zoals bedrijfsfietsen aan te bieden.
Wat als de fiets gestolen wordt? Wat met onderhoud en schade? Wat als je werknemer langdurig ziek is? Of in tijdskrediet? Dat regel je best allemaal in een fietspolicy. Zo voorkom je misverstanden en betwisting en zorg je ervoor dat jij en je werknemers binnen een duidelijk kader overeen kunnen komen.
Meer weten over extralegale voordelen en hoe PHR jouw hierin kan ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
info@p-hr.be
+32 494 14 80 51
Beselarestraat 74
8940 Geluwe
BE 0779.374.511
Gratis de laatste HR-trends in je mailbox?
Laat hier je gegevens achter.
Copyright 2024 PHR bv