Op zondag 27 oktober 2024 schakelen we over van zomertijd naar wintertijd. Dat betekent dat de klok een uur achteruit wordt gezet en we dus één uur extra mogen slapen. Maar welke impact heeft deze uurwissel op het loon? We zetten de regels op een rij.
Betaal je je medewerker uit op maandbasis? Dan heeft de omschakeling naar zomer-of winteruur geen effect op zijn loon. Elke maand telt tussen de 20 en 23 werkdagen, afhankelijk van de positie van de weekends. Een uur meer of minder maakt dus niet uit voor het loon.
Voor wie per uur betaald wordt, liggen de zaken enigszins anders. Medewerkers die bij de omschakeling naar het zomeruur in de nachtploeg aan de slag zijn, krijgen 8 uur uitbetaald, hoewel ze maar 7 uren effectief hebben gepresteerd. In de winter wordt dit gecompenseerd: bij de ingang van het winteruur zullen ze dan een uur langer werken, 9 uur in plaats van 8.
In de meeste gevallen is het zo dat de ploeg voor beide omschakelingen hetzelfde is. Deze manier van werken wordt ook zo aangeraden door de wetgever. Zo niet geldt er een specifieke regeling:
De uurwissel gaat dus gepaard met een aantal aandachtspunten, vooral voor bedrijven waar er in (wisselende) ploegen gewerkt wordt. Cao nr. 30 van 28 maart 1977 regelt de problemen inzake de verloning van werknemers in ploegenarbeid bij overschakeling naar zomeruur of winteruur.
Hulp nodig bij je salaris- en HR beleid? We helpen je graag verder.
info@p-hr.be
+32 494 14 80 51
Beselarestraat 74
8940 Geluwe
BE 0779.374.511
Gratis de laatste HR-trends in je mailbox?
Laat hier je gegevens achter.