Winterweer, verkeersproblemen en stakingen van het openbaar vervoer hebben vaak tot gevolg dat werknemers hinder ondervinden om (tijdig) op het werk te geraken. Hoe kan je de overlast zoveel mogelijk beperken? En moet je als werkgever voor de niet-gepresteerde uren (gewaarborgd dag)loon betalen?
Indien een werknemer niet op zijn werk geraakt of te laat aankomt, heeft hij toch recht op loon indien hij arbeidsgeschikt is, zich normaal naar zijn werk begeeft, de oorzaak van het te laat komen of van de afwezigheid zich voordoet op de weg naar zijn werk en er onafhankelijk van zijn wil vertraging optreedt.
Als de werknemer m.a.w. kan aantonen dat hij alle redelijke inspanningen heeft geleverd om de werkplaats te bereiken, maar er toch niet geraakte, dan geeft dit recht op een vergoeding van de niet-gepresteerde uren.
De staking bij het openbaar vervoer van 31 mei is een staking die sinds enkele dagen in de media wordt aangekondigd. Werknemers die op voorhand weten dat zij problemen zullen ondervinden om hun werkplaats te bereiken, dienen tijdig de nodige maatregelen te nemen (bv. met de wagen komen of carpoolen met een collega).
Als een staking vooraf is aangekondigd, moet de werkgever bijgevolg geen gewaarborgd loon betalen.
Werknemers die geen andere oplossing vinden of zich liever niet verplaatsen, kunnen een dagje verlof vragen. Ook occasioneel telewerk behoort tot de mogelijkheden. Voor deze twee alternatieven is wel de toestemming van de werkgever vereist.
Toch blijven onvoorzienbare omstandigheden altijd mogelijk. Stel bijvoorbeeld dat de werknemer als alternatief met de auto naar het werk wou komen in plaats van met het openbaar vervoer, maar zijn wagen valt in panne op weg naar het werk of hij raakt vast in een file als gevolg van een massale kettingbotsing, dan heeft hij wél recht op loon voor die dag.
De sociale actua op de voet volgen? Neem dan regelmatig een kijkje op onze LinkedIn-pagina om op de hoogte te blijven van alle HR-updates.
info@p-hr.be
+32 494 14 80 51
Beselarestraat 74
8940 Geluwe
BE 0779.374.511
Gratis de laatste HR-trends in je mailbox?
Laat hier je gegevens achter.
Copyright 2024 PHR bv