We naderen opnieuw 1 november, een dag waarop we traditiegetrouw onze overleden dierbaren extra in de bloemetjes zetten en eren. Het blijft natuurlijk een officiële en symbolische dag; het grootste verdriet van het verlies slaat meestal op een andere dag keihard toe. Toegegeven, rouw en de dood, het zijn topics die nog steeds een beetje taboe zijn en waarover we niet graag praten.
Begrijpelijk, maar als HR-dienstverlener vinden we het bij PHR eveneens onze taak om het onderwerp bespreekbaar te maken en dan voornamelijk in de professionele sfeer. Vorig jaar organiseerde PHR een heel inspirerende sessie rond “Rouw op het werk”, gegeven door specialist ter zake An Hooghe. In deze blog sommen we de voornaamste inzichten van toen nog kort even op.
Goedbedoelde empathie
Een eerste valkuil waar we als HR Professionals of als werkgever vaak inlopen, is zelf invullen waar iemand met verdriet nood aan heeft. We zien de wereld nogal vaak door onze eigen bril en net door goedbedoelde empathie geven we soms raad aan iemand in rouw die eigenlijk voor die persoon niet werkt. “Blijf maar een tijdje thuis om te bekomen”, wordt mogelijk als tip meegegeven. Hoewel je dat ongetwijfeld niet bedoelt, impliceert die boodschap dat het verdriet na “dat tijdje thuis” afgerond is om weer de gewone draad van het leven op te pikken en weer volop productief te zijn.
Bovendien, misschien heeft de rouwende medewerker net nood aan het contact met de collega’s en wil die helemaal niet thuis blijven. Sommige mensen vinden verstrooiing in hun job.
Ongemakkelijke communicatie en aanpak
De klepel kan natuurlijk ook naar de andere kant doorslaan: ervan uitgaan dat de wettelijke voorzieningen (klein verlet) goed gerespecteerd worden en voor de rest gaat het leven binnen je organisatie weer door. Er wordt nauwelijks over gecommuniceerd en naast de klassieke geplogenheden (krans, kaartje en directielid op de begrafenis) wordt dat hoofdstuk op het professionele vlak afgesloten.
Conclusie: dialoog is cruciaal
Het is duidelijk, een one-size-fits-all werkt niet bij rouw op het werk. Ieder mens is uniek en gaat op een andere manier om met het verlies van een dierbare. De ene heeft nood aan extra rust thuis, terwijl de andere nood heeft aan het werk, zij het dan misschien ook met wat aanpassingen (meer telewerk, een rustige plek op het werk, aangepast takenpakket…).
Het is vooral belangrijk om het gesprek niet uit de weg te gaan en gauw contact op te nemen met iemand die een verlies verwerkt. Ga in dialoog en bespreek wat mogelijk is en wat niet, op een transparante manier, die ook voor jou als werkgever een oplossing biedt.
Verder bordurend op het maatwerk: een echt beleid om elke medewerker op dezelfde manier te behandelen in dit gevoelige onderwerp kan dus niet gemaakt worden, gezien het voor iedereen anders is.
Vandaar: communiceer dit naar je medewerkers, desnoods bij hun onboarding al. Zeg dat elke case van rouw case per case en heel persoonlijk behandeld zal worden, zonder favoritisme of extra voordelen voor de ene of de andere. Vraag daarbij ook al begrip voor mocht er ooit een bepaalde beslissing genomen worden voor een collega die in rouw is. Het beste beleid is om er geen lang uitgeschreven beleid voor te hebben.
An Hooghe gaf ons in de sessie vorig jaar nog tal van andere heel menselijke ideeën, maar eentje dat makkelijk toepasbaar is voor een HR Professional, is het bijhouden van speciale data, bijvoorbeeld de dag van het overlijden van een dierbare van een collega of de dag van de begrafenis. Een berichtje, een extra informeler gesprek of een ander klein gebaar bij elke “verjaardag” van die dag kan enorm veel betekenen voor mensen. Het maakt van jouw werkplek ook een warme, oprechte en zeer menselijke omgeving waar mensen zich gezien voelen.
Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er graag over sparren? Weet dat je zeker ook bij PHR terecht kan om dergelijke, moeilijkere topics te bespreken. We helpen je graag verder op weg en begeleiden jou waar nodig.
info@p-hr.be
+32 494 14 80 51
Beselarestraat 74
8940 Geluwe
BE 0779.374.511
Gratis de laatste HR-trends in je mailbox?
Laat hier je gegevens achter.
Copyright 2024 PHR bv