De kerstvakantie wordt met een week verlengd en gaat al in op 20 december. Dat betekent dat veel werkende mama’s en papa’s een oplossing moeten zoeken en opvang moeten regelen voor hun kroost. Wat kan je als werkgever aan je medewerkers toestaan?
Op 3 december besliste het Overlegcomité om de kerstvakantie in de kleuter- en lagere scholen met een week te vervroegen in een poging om de circulatie van het coronavirus te temperen. Dat zorgt in eerste instantie voor heel wat praktische problemen bij ouders die niet zomaar opvang voor hun kinderen geregeld krijgen. Om hen tegemoet te komen, kan je als werkgever samen de mogelijkheden bekijken.
De meeste medewerkers zullen proberen om extra vakantie op te nemen, of inhaalrustdagen. Het opnemen van vakantie is juridisch gezien echter geen absoluut recht van de werknemer alleen. Hij kan dat niet eenzijdig opeisen, er is altijd een onderling akkoord nodig. Al is het in deze uitzonderlijke situatie aangewezen om tot de beste oplossing te komen voor beide partijen.
Dat ligt anders bij het inroepen van tijdelijke werkloosheid. Een werknemer heeft wél het recht afwezig te zijn van het werk en uitkeringen tijdelijke werkloosheid aan te vragen in deze concrete situatie van overmacht, met name in de week van maandag 20 december, tijdens de uitzonderlijke sluiting van de scholen. De werknemer kan daarbij terugvallen op 70 procent van het gemiddelde loon (begrensd op 2.840,84 euro) en een supplement van 5,74 euro per dag.
Als werkgever dien je de nodige documenten* (de aanvraag verlof opvang kind sluiting corona) ter beschikking van de RVA te houden die die eventueel ter controle kan opvragen. Op het einde van de maand geef je vervolgens het aantal uren tijdelijke werkloosheid aan.
(*) De school moet dit document niet invullen in geval van een volledige of gedeeltelijke sluiting van de scholen als gevolg van een algemene maatregel uitgaande van een bevoegde gemeenschap (bijvoorbeeld verlenging van een schoolvakantie), tenzij de werkgever hierom verzoekt (bijvoorbeeld om zekerheid te hebben dat het kind is ingeschreven in een school die onder het toepassingsgebied van de algemene maatregel tot sluiting valt).
Had je medewerker reeds vakantie gepland? Dan kan je voor hem geen tijdelijke werkloosheid meer inroepen.
Opgelet: als er twee ouders zijn in de thuissituatie, zal maar één van beiden tijdelijke werkloosheid kunnen inroepen voor een bepaalde dag. Daarvoor zal de aanvrager een verklaring op eer moeten invullen. De RVA kan daar controles op houden, en de uitkering terugvorderen als die regel overtreden werd.
Ook als één van de ouders de optie heeft om aan telewerken te doen, kan de partner toch tijdelijke werkloosheid inroepen. Een werkgever kan niet vragen naar de privésituatie. Het is overigens al gebleken dat telewerk combineren met kinderen thuis zeker niet evident is.
Waak er ook over dat alle vakantiedagen nog worden opgenomen voor het einde van het jaar alvorens tijdelijke werkloosheid in te roepen. Wanneer zou blijken dat nog niet alle verlofdagen werden opgenomen en tijdelijke werkloosheid werd aangevraagd, dan is de RVA verplicht de onterecht betaalde werkloosheidsuitkeringen terug te vorderen van de werknemer.
Heb je vragen specifiek over verloven en afwezigheden? Onze HR-consultants helpen je graag verder.
info@p-hr.be
+32 494 14 80 51
Beselarestraat 74
8940 Geluwe
BE 0779.374.511
Gratis de laatste HR-trends in je mailbox?
Laat hier je gegevens achter.