Nu de zomervakantie officieel van start is gegaan, zullen heel wat werkgevers opnieuw op zoek gaan naar studenten om tijdens de zomerdrukte een handje toe te steken. Daarom zetten we de formaliteiten nog eens op een rijtje die gelden voor dit specifieke statuut.
Geüpdated 03/06/2024
Per kalenderjaar mag een student in totaal 475 uren presteren. Tijdens deze werkuren is het loon van de student niet onderworpen aan de gewone sociale bijdragen. Op 1 januari van elk jaar start de student met een nieuw contingent van 475 werkuren.
Voor 2023 en 2024 wordt het contingent op 600 uren gebracht.
Dat vastgelegde aantal uren wordt opgenomen in een teller die wordt geactiveerd via de specifieke DIMONA-aangiftes “STU” die de werkgevers moeten indienen wanneer ze een student aanwerven en de kwartaalaangiftes van de prestaties (Dmfa) ingediend bij de RSZ.
De student kan zijn saldo aan werkuren raadplegen via de online applicatie “student@work” op de website https://www.studentatwork.be. Hier hebben ze ook de mogelijkheid om een attest aan te maken met het aantal resterende uren in het contingent van 475 uur om een potentiële nieuwe werkgever in te lichten.
Werkt de student meer dan 475 uur per jaar? Dan is er sprake van een werkstudent (en dus geen jobstudent) en gelden de gewone sociale zekerheidsbijdragen, vanaf het 476ste uur. Te veel werken kan er ook voor zorgen dat de student (tijdelijk) geen recht meer heeft op het Groeipakket (kindergeld).
Een studentenovereenkomst sluit je af met een student vanaf 15 jaar, als hij de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs heeft afgerond. Anders geldt dat studentenarbeid vanaf 16 jaar is toegelaten. Bij wet bestaat er geen maximumleeftijd voor studentenarbeid.
Om als werkgever na te gaan of iemand effectief student is, volstaat een (kopie van een) getuigschrift/inschrijvingsbewijs van een (hoge)school of een universiteit voor lopende school- of academiejaar.
De arbeidsovereenkomst moet schriftelijk worden opgemaakt voor elke student individueel, ten laatste op het moment van de indiensttreding. De overeenkomst voor tewerkstelling van studenten is een contract van bepaalde duur en kan worden gesloten voor maximum 12 maanden. Deze moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten en opgesteld worden in 2 exemplaren (1 voor de student en 1 voor de werkgever). De eerste 3 werkdagen worden automatisch als proefperiode beschouwd. Het contract kan gedurende die termijn zonder opzegging of vergoeding worden beëindigd, zowel door de student als door de werkgever.
De student moet, net als elke andere werknemer, het arbeidsreglement ontvangen dat van kracht is in de onderneming. Bij de overhandiging moet een werkgever een ontvangstbewijs laten ondertekenen door de student.
Ook studenten zijn onderworpen aan de wetgeving betreffende de arbeidsongevallen. De werkgever die studenten tewerkstelt moet hiervoor dus een verzekering “arbeidsongevallen” sluiten voor de volledige tewerkstellingsperiode.
Sommige studenten zijn verplicht om voor de indiensttreding een gezondheidsbeoordeling te ondergaan bij de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. Het gaat om studenten die nog geen 18 jaar zijn bij aanvang van de tewerkstelling en/of werk uitvoeren dat een specifiek gezondheidsrisico inhoudt.
Wens je één of meerdere studenten aan te werven, maar zit je nog met vragen over de arbeidsovereenkomst of andere juridische vraagstukken? Wij helpen je graag verder!
info@p-hr.be
+32 494 14 80 51
Beselarestraat 74
8940 Geluwe
BE 0779.374.511
Gratis de laatste HR-trends in je mailbox?
Laat hier je gegevens achter.
Copyright 2024 PHR bv