Talent werven is een uitdaging. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het vaak lastig om de juiste mensen te vinden voor je organisatie. En omdat ook andere bedrijven op zoek zijn naar vergelijkbare talenten, spreekt men vaak over de ‘war for talent’. Hoe val je op tussen al dat vacaturegeweld? Hoe kom je bij de juiste kandidaten in het vizier? Juist, met een sterke vacaturetekst. Met deze tips heb jij in no time alles in huis om een nog betere vacaturetekst te schrijven.
De tijd dat we simpelweg een personeelsadvertentie konden opmaken en publiceren ligt helaas al even achter ons. Kandidaten willen vandaag de dag vooral weten hoe het zou zijn om in jouw bedrijf te werken, wie zijn/haar toekomstige collega’s zijn, hoe het kantoor eruit ziet, welke sfeer er heerst in het bedrijf, etc. Het is m.a.w. zeer belangrijk dat potentiële sollicitanten zich een goed beeld kunnen vormen over wie jullie zijn als bedrijf. Kandidaten gaan nl. op zoek naar bedrijven waarvan de bedrijfscultuur in lijn ligt met hun eigen overtuigingen.
Veel ondernemingen beseffen dan ook dat ze er baat bij hebben om zich te etaleren als aantrekkelijke werkgever. Door het DNA van je organisatie goed te laten doorklinken in je tekst, gaan kandidaten een duidelijker beeld krijgen van je bedrijf en meer gestimuleerd worden om te solliciteren. Houd het kort en bondig en zet vooral de fun factors en accomplishments in de kijker.
Een vacaturetekst dient met de juiste tone of voice van het bedrijf geschreven te zijn. Het is belangrijk om het karakter en de cultuur van de onderneming naar voor te brengen in je vacaturetekst. Heerst er bijvoorbeeld een informele bedrijfscultuur waar medewerkers elkaar aanspreken bij de voornaam? Gebruik dan geen zakelijke toon, maar schrijf dan bij voorkeur je tekst in de jij-vorm. Vermijd ook onnodig vakjargon en nietszeggende zinnen en termen die alleen intern gebruikt worden. Er is namelijk een kans dat de potentiële sollicitant simpelweg niet begrijpt wat je bedoelt.
Kies daarnaast ook voor een platform waar de doelgroep van jouw vacature te vinden is. Heeft jouw (werkenbij-)site nog niet zoveel bereik, of wil je graag in één keer veel professionals bereiken? Dan is het verstandig om je vacature via een ander, liefst relevant, netwerk te verspreiden.
Alles begint bij de juiste functietitel. Het zijn de eerste woorden waar een potentiële kandidaat op zoekt en die hij of zij leest. ‘Kantoortijger’ mag dan wel leuk klinken, de juiste doelgroep bereik je er niet mee. Vermijd deze clichétaal en probeer het eens anders te formuleren: “Je bent een creatieve duizendpoot” wordt dan: “Je adviseert niet alleen het content-team, maar plaatst ook zelf berichten op Facebook.” “Je bent een proactief persoon” kan je vervangen door “Je verrast je collega’s met een onverwacht, mooi voorstel”.
Je kan eventueel online eens nagaan welke functienamen er meestal gebruikt worden voor een soortgelijke vacature. Google Trends is een gratis tool waarin je de meest gebruikte zoektermen van ’s werelds grootste zoekmachine kunt vergelijken. En wat het meest gebruikt wordt, is het meest gangbaar. Extra tip: vink ook de categorie ‘vacatures’ aan zodat jouw resultaat er een is die ook vacature gerelateerd is.
Verder gebruik je in advertenties bij voorkeur woorden die niet uitsluitend mannelijk of vrouwelijk zijn (verpleegkundige i.p.v. verpleegster). In het kader van wet- en regelgevingen mag je namelijk geen groepen mensen uitsluiten. Diversiteit, genderneutraliteit en inclusie zijn dus ook een hot topic in arbeidsmarktcommunicatie. Neutrale woorden kan je bijvoorbeeld ook combineren met een werkdomein of gebruiken in een samenstelling (een topper in digitale storytelling, een collega voor de afdeling boekhouding,…).
Vacatureteksten zijn vaak te vaag. Onduidelijke functieomschrijvingen, overdaad aan jargon, een droge opsomming van taken, lappen tekst vol vereisten… Het doet mogelijk heel wat kandidaten afhaken. Gebruik liever korte alinea’s, witregels, tussenkoppen en bulletpoints (let op: niet te veel. Na 5 bulletpoints verzwakt de aandacht van de lezer al).
Wat maakt je organisatie, afdeling of een specifieke functie zo leuk en bijzonder? Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? En wat heb je als werknemer na een jaar intern bereikt? Dàt zijn de vragen die veel (potentiële) sollicitanten zich stellen. Door in je vacature hierop in te spelen, vergroot je de kans dat zij reageren.
Vermijd ook ellenlange bulletpoints vol eisen op het gebied van ervaring en/of karakter. Die zouden wel eens geschikte kandidaten kunnen afschrikken, omdat ze denken niet aan het profiel te voldoen. Houd het lijstje kort en concreet.
Iedereen wil brood op de plank. De arbeidsvoorwaarden blijven vaak doorslaggevend voor een sollicitant. Omschrijf dus duidelijk wat de kandidaat kan verwachten. Denk daarbij niet alleen aan het loon, maar zet vooral de extra’s van je bedrijf in de kijker: teambuildings, afterworks, (sport)activiteiten op/via het werk, flexibele werktijden, vakantiedagen, kinderopvang, opleidingsaanbod, mogelijkheid tot thuiswerk, etc.
Maak het uitzicht van de vacature zo aantrekkelijk mogelijk. Je kan je verhaal kracht bijzetten door leuke foto’s en/of bedrijfsvideo’s te gebruiken. Met goede, leuke en originele beelden blijft een tekst beter hangen. Ook breekt beeld een (lange) tekst, waardoor deze makkelijker en aantrekkelijker is om te lezen. Door gebruik te maken van een bedrijfsfilm kan de kandidaat bovendien zien en voelen wat hij anders enkel in de klassieke vacaturetekst leest. Het is bewezen dat dit de spontane instroom van kandidaten verhoogt.
Je zou ook ambassadeurs kunnen inschakelen voor je openstaande vacatures. Hierbij laat je medewerkers aan het woord zodat de sollicitant geprikkeld wordt door het verhaal van de mensen achter de schermen. Geëngageerde werknemers zijn trots op het bedrijf waarvoor ze werken en stralen dit ook uit naar de buitenwereld.
Nog te vaak zijn sollicitatieprocedures te complex. Moet een sollicitant een account aanmaken, diverse formulieren invullen of werkt je website alleen op desktop (en niet goed op de mobiele versie)? Dan vergroot de kans op afhakers.
Een andere grote frustratie van sollicitanten is de trage reactietijd (of het uitblijven van een reactie) van bedrijven. Wacht als werkgever niet te lang met terugkoppelen en het starten van je onboarding-proces.
Mensen ergeren zich blauw aan taalfouten. Het heeft een grote invloed op de tekstwaardering. Toch is een tik- of spelfout zo gemaakt. Maak daarom gebruik van Het Groene Boekje (of online: www.woordenlijst.org), lees de tekst voor publicatie hardop aan jezelf voor of laat een collega meelezen.
Kan je ondersteuning gebruiken bij je rekruteringsproces? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij zoeken mee naar gerichte oplossingen.
info@p-hr.be
+32 494 14 80 51
Beselarestraat 74
8940 Geluwe
BE 0779.374.511
Gratis de laatste HR-trends in je mailbox?
Laat hier je gegevens achter.
Copyright 2024 PHR bv